André Kuipers aanwezig bij opening Techlab d'Ampte

'Belangrijk om kinderen te interesseren voor de techniek'

Geplaatst op 09-01-2020

Onder grote belangstelling is op woensdag 8 januari het Techlab op Tabor College locatie d'Ampte geopend. Astronaut André Kuipers was hierbij aanwezig en gaf voorafgaand aan de officiële opening een fascinerende presentatie over techniek en zijn reis naar de ruimte, waarna de Hoornse wethouder Samir Bashara het Techlab officieel opende. Daarna konden belangstellenden rondkijken in het Techlab en de wereld van (moderne) technologie, met onder andere virtual reality, drones, domotica etc. 

Het Techlab heeft als doel om jonge kinderen al vroeg te interesseren voor techniek. Westfriese scholen voor po-, vmbo- en mbo-onderwijs zetten vol in op het versterken van het Technisch onderwijs. Er zijn grote tekorten in goed opgeleid technisch personeel in de regio en deze tekorten lopen in de toekomst alleen maar meer op. Door middel van het TechniekPact West-Friesland proberen wij de tekorten op te vangen. 

Er is daarom binnen het TechniekPact afgesproken dat er in onze regio twee zogenaamde ‘techniek-concentratiepunten’ komen. Tabor College d’Ampte is de eerste locatie waar zo’n TCP komt en het Martinuscollege in Grootebroek zal volgen. Om de instroom in het technisch vmbo te vergroten heeft d'Ampte nu dus ook een Techlab ontwikkeld als onderdeel van het TCP. Wij nodigen basisscholen uit om onderdelen van het programma Wetenschap & Technologie bij ons op de locatie te volgen en daarnaast om een interessante beleving van modern technisch onderwijs te krijgen.

André Kuipers zet zich als ambassadeur van het Techniekpact graag in om kinderen te interesseren voor de techniek. "Ik ben jaloers", zegt hij over de opening van het Techlab op d'Ampte. "Dit was er niet toen ik op school zat." Hij benadrukt het belang. "We moeten laten zien hoe leuk wetenschap en techniek is en wat je er allemaal mee kunt doen - ook aan meisjes die dat heel goed zouden kunnen."

d'Ampte is een van de drie locaties van het Tabor College.