Wie wordt de voorleeskampioen van het d'Ampte?

Read2Me! is een voorleeswedstrijd voor alle brugklasleerlingen van het voortgezet onderwijs, waarin leerlingen elkaar in wedstrijdvorm voorlezen uit door hen gekozen boeken. Zij lezen tussen oktober en januari naar eigen keuze een aantal jeugdboeken en kiezen het boek waaruit ze willen voorlezen. Elke school kiest een schoolwinnaar, die in de lokale ronde in de bibliotheek strijdt tegen de winnaars van andere scholen. De winnaars van deze ronde komen uit in een provinciale voorleeswedstrijd Read2Me! Tot slot is er nog een landelijke finale waarin de winnaars van de provinciale ronden het tegen elkaar opnemen om de titel ‘Brugklas Voorleeskampioen’ van Nederland.

Het project start op d'Ampte na de herfstvakantie, dan wordt het project tijdens de les Nederlands geïntroduceerd bij de leerlingen. De leerlingen kiezen een geschikt fragment, leren wat voorlezen inhoudt en gaan oefenen. In week 50 is vervolgens de voorleeswedstrijd in de klas en dan wordt beslist wie de klas gaat vertegenwoordigen tijdens de voorleesfinale van d'Ampte op vrijdag 24 januari 2020.

Het doel van het project is om het lezen te bevorderen. Het is belangrijk dat leerlingen ervaren dat (voor)lezen leuk is. Bovendien is lezen heel belangrijk voor de taalontwikkeling, zowel voor het vergroten van de woordenschat als het tekstbegrip.  Voorlezen kan niet alleen leuk zijn, maar is ook nuttig.

Namens de vakgroep Nederlands,

 

Martine Geerlings
Marleen Kroezen
Angela Schipper

d'Ampte is een van de drie locaties van het Tabor College.