Vakcollege Techniek doet mee aan Vakkanjer Scout

Geplaatst op 28-03-2019

Op donderdag 22 november 2018 heeft het vakcollege Techniek een gastles gekregen van ‘Vakkanjers’. Vakkanjers richt zich op het ontdekken en ontwikkelen van het vakmanschap. Van de eerste klas VMBO tot en met het MBO maken de leerlingen een echte opdracht voor een opdrachtgever, dit jaar het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De gastsprekers begonnen in het theater met het geven van een presentatie over het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Na de presentatie gingen de leerlingen uiteen in twee lokalen. Zij kregen twee keuzes, een vrijheidsbeeld ontwerpen of een oplossing bedenken voor een praktisch probleem. De ontwerpen werden door de leerlingen zelf op de website van Vakkanjers geplaatst, waarna er gestemd kon worden.

Uiteindelijk werden er drie ideeën genomineerd: de ‘VR bril WO2’, de ‘Blinde Riem’ en ‘het Vrijheidsproject’. Die ideeën kwamen in aanmerking voor de volgende ronde. De collega’s mochten daarna stemmen en kozen voor het vrijheidsproject van Bas van der Gullik en Maarten Maartensz uit klas A1V. Zij werden gekozen als schoolwinnaar. Hun idee is vervolgens door een industrieel ontwerper uitgewerkt in een technische tekening.

Bas en Maarten zijn op maandag 21 januari bij de Kaasfabriek Fablab te Alkmaar geweest. Tijdens deze dag mochten zij onder begeleiding van de ontwerpers een prototype maken van hun vrijheidsproject. Deze dag hebben zij met behulp van laserprinters en andere technieken hun prototype in elkaar gezet. Al met al een verzorgde dag waarbij Bas en Maarten echt aan de slag konden met hun ontwerp. Op woensdag 6 maart werden de jongens in Zaandam verwacht. Tijdens deze dag moesten zij hun ontwerp presenteren aan een jury. De dag was zo ingericht dat Bas en Maarten eerst een presentatietraining kregen, voordat zij gingen presenteren. Aan het einde van de dag werden zij helaas niet gekozen tot regiowinnaar, maar ze kunnen wel terugkijken op een mooi project waarvan zij veel hebben geleerd. 

d'Ampte is een van de drie locaties van het Tabor College.