READ2ME: ook de leerlingen van d'Ampte doen mee!

Wie wordt de voorleeskampioen van het d'Ampte?

Geplaatst op 18-10-2018


Read2Me! is een voorleeswedstrijd voor alle brugklasleerlingen van het voortgezet onderwijs, waarin leerlingen elkaar in wedstrijdvorm voorlezen uit door hen gekozen boeken. Zij lezen tussen oktober en januari naar eigen keuze een aantal jeugdboeken en kiezen het boek waaruit ze willen voorlezen. Elke school kiest een schoolwinnaar, die in de lokale ronde in de bibliotheek strijdt tegen de winnaars van andere scholen. De winnaars van deze ronde komen uit in een provinciale voorleeswedstrijd Read2Me! Tot slot is er nog een landelijke finale waarin de winnaars van de provinciale ronden het tegen elkaar opnemen om de titel ‘Brugklas Voorleeskampioen’ van Nederland. 

Het project start op d'Ampte na de herfstvakantie, dan wordt het project tijdens de les Nederlands geïntroduceerd bij de leerlingen. De leerlingen kiezen een geschikt fragment, leren wat voorlezen inhoudt en gaan oefenen. In week 50 is vervolgens de voorleeswedstrijd in de klas en dan wordt beslist wie de klas gaat vertegenwoordigen tijdens de voorleesfinale van d'Ampte op donderdag 24 januari 2019.

Het doel van het project is om het lezen te bevorderen. Het is belangrijk dat leerlingen ervaren dat (voor)lezen leuk is. Bovendien is lezen heel belangrijk voor de taalontwikkeling, zowel voor het vergroten van de woordenschat als het tekstbegrip. Het is niet alleen een project van de eerstejaars. Ook de leerlingen van Media & Theater in klas 4 werken mee, onder andere door het proces op school in beeld te brengen en door te helpen bij de organisatie van de schoolfinale in het d'Ampte-theater. Leerlingen van Vormgeving & Ontwerp werken mee door promotiemateriaal te maken. Samen dragen we uit dat (voor)lezen leuk is!

Namens de vakgroep Nederlands,

Martine Geerlings Marleen Kroezen

d'Ampte is een van de drie locaties van het Tabor College.