Ondernemend d'Ampte

Na de zomervakantie zijn de klassen 2V, 2T, 4KEH, 4KEA en BEH met de lessen Ondernemen gestart met het project 'Ondernemend West-Friesland'. In dit project zetten de leerlingen hun eigen ondernemingsplan op met als doel een uniek en duurzaam product te ontwikkelen en te verkopen. Op donderdag 15 maart werd in het d'Ampte-theater de schoolfinale gehouden van het project. Uit de twaalf schoolgroepjes werden er twee geselecteerd voor de regionale finale op 10 april waarin de leerlingen het tegen scholen uit de omgeving gaan opnemen.

Voor de schoolfinale hadden de leerlingen een elevatorpitch voorbereid voor een vier koppige jury. Bij de presentatie van 2V en 2T, waren dit Ted Smal (Mate International), Casper Dahmen (Babywonderland Beverwijk), mevrouw Amber Swier (NHD] en de heer Ruben van Haarlem (Rabobank West-Friesland). In minder dan drie minuten moesten de leerlingen de jury ervan overtuigen dat hun product het beste is. Na hun presentatie wachtten de leerlingen met rode koontjes af en moest de jury in overleg.

Ruben Molenaar en Sem Romein uit 2V wonnen met het idee om erepoorten te verhuren. Uit 2T waren dat de mannen Robin Pronk, Jorrit Smal, Kay Takken, Sven Datema en Bryan Koning van het bedrijfje SalonPalet.

Na de aftrap van de onderbouw waren om twee uur de vierde klassers aan de beurt. Ook zij hebben hard hun best gedaan om een unieke onderneming op te zetten. Ruben van Haarlem en de heer Dahmen waren gebleven voor een beoordeling. Mevrouw Diana Janssen van Dansschool Verbiest en de heer Hoveling van de Voetiek in Hoorn maakten dit keer de jury compleet. 

In de bovenbouw hebben gewonnen; Youssra Zaghoud met het Ecospel (een Triviant-variant met economievragen) en Fabian Appel, Adil Belkasmi en Bart Bakker met hun Blue Honey. Dit is een geurtje waar de opbrengst naar het behoud van bijen gaat. Ook Kevin Loos en Luna Schmidt vielen de prijzen, met hun idee Powerbanks te gaan verhuren binnen scholen.

d'Ampte bedankt alle ondernemers hartelijk voor het jureren van de toekomstige concurrenten. De docenten en de directie zijn trots op het enthousiasme en de producten van de leerlingen.

Op 10 april is de regionale finale in schouwburg Het Park. Daar kijken we naar uit. 

d'Ampte is een van de drie locaties van het Tabor College.