Dagje cultuur in Amsterdam

Door Klaas de Hart

Voor leerlingen uit het derde jaar stond een dagje cultuur snuiven in Amsterdam op het programma, met een bezoek aan het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. Praktijkinstructeur Klaas de Hart vertelt hoe hij deze dag zelf heeft beleeft. 

De leerlingen krijgen op een dag als deze opdrachten en vragen als 'wie is de architect van het Rijksmuseum?' Nu is dit antwoord natuurlijk makkelijk te vinden in ons digitale tijdperk. Zelf vraag ik me dan af wie de mensen geweest zijn die dit gebouw hebben neergezet en hoe zij hebben geleefd.

Ik realiseer me goed dat we in de huidige tijd nog steeds technische mensen en bouwvakkers nodig hebben. Zelf heb ik met veel plezier twintig jaar in de bouw gewerkt. Het is een prachtig beroep waarin je steeds nieuwe projecten realiseert. Twee werken uit de kelder van het Stedelijk Museum spraken mij in het bijzonder aan: de arbeidersvrouw met een gebombardeerde stad op de achtergrond en de geknikte zaag. De verbondenheid met het bouwen, daar kom ik niet meer van af, maar een dagje cultuur is ook niet verkeerd.

d'Ampte is een van de drie locaties van het Tabor College.