Conciërges over lege gangen en maatregelen voor een 1,5 meter school 

"... een mooie keerzijde van een bizarre periode"

Geplaatst op 20-05-2020

"Je werkt op een school. Daar verwacht je kinderen, en ineens was er niks." Dat vertelt Riet Kooge, conciërge van Tabor College, locatie d'Ampte over het begin van de coronacrisis en het moment dat de school ineens leeg was. "Het was een hele rare gewaarwording, en een hele nare bijkomstigheid."

Even was er op dat moment sprake van dat de conciërges naar huis zouden gaan, maar Riet en haar collega's besloten het tegenovergestelde. De mouwen werden opgestroopt, en er werd begonnen aan heel veel klussen die nu, zo zonder de kinderen in het schoolgebouw, perfect gedaan konden worden. Conciërge Peter Mol spreekt van een mooie bijkomstigheid. "Het voorplein is met een hogedrukreiniger schoongemaakt, het gras gemaaid, en ik denk dat d'Ampte Junior nog nooit zo schoon is geweest."

"Het is een mooie keerzijde van een hele bizarre periode", zo beaamt Peter. "De meeste klussen zijn nu getackeld. Nu we op 2 juni weer open mogen, is het fijn dat we onze energie volledig in de leerlingen kunnen steken. Zonder dat er ineens drie servicemonteurs voor de deur staan. "

De leerlingen, daar gaat het tenslotte om. En dus zijn Riet, Peter en hun collega's keihard aan het werk om de school 'coronaproof' te maken. "De hele signing is zelf verzonnen om het straks allemaal zo goed mogelijk te laten verlopen", legt Peter uit. "Er zijn stickers geprint, en er hangen borden. Al in de fietsenstalling word je erop geattendeerd dat je anderhalve meter afstand moet houden."

En dat is zeker niet alles. Bij alle in- en uitgangen moeten leerlingen en medewerkers straks eerst hun handen desinfecteren met de aanwezige handgel, er staan pijlen in de gangen en de leerlingen volgen een looproute. "Via de grote trap in het hoofdgebouw gaan we naar boven, via de kleine trap bij de gymzalen weer naar beneden." Per lokaal kunnen straks 12 leerlingen, zodat er voldoende ruimte is. De helft van de klas krijgt 's ochtends les. De andere helft 's middags. Toezichthouders zijn er in alle gangen om erop toe te zien dat iedereen zich aan de looproutes en andere voorschriften houdt.

d'Ampte is er dus klaar voor. Riet en Peter zijn blij dat de deuren op 2 juni daadwerkelijk weer open kunnen. Peter: "Dat is heel fijn. Het zijn vier weken tot aan de zomervakantie die je ook heel goed kunt gebruiken om te oefenen, zeker op de praktijkpleinen. Daar beginnen we met vier leerlingen tegelijk. Als we er rekening mee houden dat de maatregelen ook na de zomervakantie nog van kracht zijn, dan is het heel goed om in deze vier weken te kijken wat werkt en wat we eventueel moeten aanpassen."

Riet kijkt er net als Peter naar uit om de leerlingen straks terug te zien, maar realiseert zich ook dat de leerlingen zich weer moeten aanpassen als de maatregelen weer worden versoepelt. "We hebben voor de corona-crisis met alle leerlingen afgesproken, dat de mobiel en de jassen in de locker moeten liggen; nu mogen deze spullen weer mee de klas in en als de maatregelen worden versoepeld, gaan we weer terug naar hoe het was. Dus de mobiel en de jassen weer in de locker. Leerlingen moeten hun gedrag dan weer aanpassen; maar dat gaat lukken. Handig Gedrag in elke situatie past goed bij onze school."
 
d'Ampte is een van de drie locaties van het Tabor College.