Techniekpact West-Friesland

Samen naar meer technisch geschoold personeel

Tabor College d’Ampte maakt onderdeel uit van het Techniekpact West-Friesland. Binnen het Techniekpact werken Westfriese gemeenten, het onderwijs en het bedrijfsleven samen om het tekort aan technisch geschoold personeel in de regio aan te pakken.

Tabor College d’Ampte heeft daartoe samen met het Martinuscollege in Grootebroek, het Clusius College, het Atlas College SG Newton, de praktijkschool West-Friesland en het Horizon College een plan opgesteld dat voor 1 april bij het ministerie zal zijn ingediend. Wordt dat plan goedgekeurd dan volgt een subsidie waarmee geïnvesteerd kan worden in machines, materialen en mensen. Inmiddels hebben ook opleidingsbedrijven als Espeq, Installatiewerk, SPG en Tetrix toegezegd mee te zullen doen. Dat geldt ook voor de Westfriese Bedrijvengroep en het WerkgeversServicepunt Hoorn.

Het door het Techniekpact Westfriesland ingediende plan bestaat uit drie actielijnen. De versterking van het techniekonderwijs op het VMBO en de techniekinfrastructuur (o.a. in samenwerking met het bedrijfsleven gebruik maken van technische voorzieningen bij bedrijven en het MBO), de versterking van de techniekteams door bijscholing en het aantrekken van goed geschoolde mensen én werving en instroom. In het kader van het Techniekpact West-Friesland willen wij in samenwerking met het primair onderwijs de leerlingen zo vroeg mogelijk interesseren voor de techniek. Zo is het onder andere de bedoeling dat leerlingen van het basisonderwijs gebruik kunnen gaan maken van de voorzieningen van een Tech-lab op d'Ampte.

Tabor College d'Ampte en het Martinuscollege worden de techniekconcentratiepunten in het voortgezet onderwijs in de regio West-Friesland. Ook is het de bedoeling om in West-Friesland één Techniek Informatie Punt in te richten. Hier kunnen zowel het onderwijs als het bedrijfsleven terecht voor vragen, het regelen van gastlessen, excursies naar bedrijven, stages, en andere activiteiten die bijdragen aan het vergroten van de interesse in de techniek en het verhogen van de kwaliteit van technisch onderwijs.

Alle activiteiten moeten er voor zorgen dat er straks geen verschil meer bestaat tussen de vraag naar en het aanbod van technisch opgeleid personeel.

Houd deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws. We hopen nog voor het einde van schooljaar te weten of het plan door het ministerie is goedgekeurd.