praktijkgericht

Leren in de praktijk

Leren door te doen, we noemen dat praktijkgericht en dat is het derde speerpunt van d’Ampte. Zowel in de brede routes, de vakcollege routes als in de mavo route stoppen we veel praktijkgerichte uren. Op deze manier is leren leuk en effectief! Door veel praktijk te doen, ervaar je wat wel en niet bij je past en kun je makkelijker kiezen.

Praktische Oriëntatie op de Profielen (POP)

Als leerling van d’Ampte maak je in de onderbouw, leerjaar 1 en 2, al kennis met de diverse profielen en leerroutes die je in de bovenbouw, leerjaar 3 en 4, kunt volgen. Die kennismaking vindt plaats tijdens de zogenaamde POP-lessen, de Praktische Oriëntatie op de Profielen. Gedurende het schooljaar volg je als basis- of kaderleerling iedere woensdagochtend de eerste twee lesuren, gedurende een vastgestelde periode, onderwijs in een door jou gekozen leerroute. Zo neem je steeds een kijkje achter de schermen van een bepaalde praktijkrichting.
Dus ben je nieuwsgierig naar wat de leerroute Hout & Constructies inhoudt? Maar ook naar Voertuigen & Tweewielertechniek, Handel & Ondernemen en/of Media & Theater. Het kan allemaal tijdens de POP-lessen.

Volg je de mavo bij ons op school, dan starten de POP-lessen in leerjaar 2. Je hebt de mogelijkheid om gedurende het schooljaar twee keer een POP-les te kiezen tijdens een zogenaamde evaluatieweek. De POP-les duurt twee uur en vindt ook plaats op de woensdagochtend. Je kunt dan kiezen uit drie leerroutes: Techniek & Innovatie, Zorg & Welzijn en Economie & Ondernemen. Dus ook als mavo-leerling ben je in de gelegenheid een kijkje in de keuken te nemen van de praktijk.

Als je in het eerste jaar direct kiest voor een vakcollege route binnen Techniek & Ondernemen of Gezondheidszorg & Welzijn, dan volg je geen POP-lessen. Jouw onderwijstraject ziet er dan iets anders uit, want je hebt immers je keuze al gemaakt.

Praktijkpleinen

Op d’Ampte krijg je op moderne praktijkpleinen les alsof je al echt aan het werk bent. Zo is er een winkel, een keuken, een beautysalon, een restaurant, een receptie, een kinderdagverblijf, een kantoor, een ontwerpatelier, een garage, een bouwwerkplaats, een timmerbedrijf en natuurlijk een magazijn.Maar ook programmeren, autocad tekenen, websites ontwikkelen en grafisch ontwerpen met behulp van Imacs zijn onderdeel van de praktijklessen. Net écht dus! Het komt ook voor dat je buiten de school een opdracht doet in een bedrijf, een instelling of een winkel. Vaak komen er mensen op bezoek die je moet bedienen, die iets bij je bestellen of waarvoor je iets moet maken. Zo kun je zelf ervaren wat bij je past. Alle doorstroommogelijkheden staan open voor jou! 

d'Ampte is een van de drie locaties van het Tabor College.